Monday, April 27, 2015

Kun Fa Ya Kun~

Assalamualaikum wbt

Cycle latest ni banyak perkara yang did not go as plan

Starting dengan segala ubat-ubatan hormon yang banyak yang perlu di makan dan dicucuk setiap hari at the same sering terlupa untuk makan dan cucuk due to kesibukan kami yang teramat sangat. Husband ada sangat banyak presentation and submission maka kami sering stay up plus dengan kemas-mengemas untuk memindah jadi agak keletihan dan selalu terlupa about all those ubat..dah la mahai kan, boleh pulak lupa..huhuh...Pasrah..

On the day jumpa doctor untuk TVS (Tak bagitahu Dr pon terlupa makan and cucuk ubat :D), as expected the result tidaklah terlalu memberangsangkan. Theres a lot of telur tapi hanya ada satu je yang bersaiz besar dan ketebalan rahim pon kurang memusakan. Oleh sebab itu, Dr decided untuk tidak meneruskan IUI seperti yang dirancang pada awalnya...sobss..Dr cadangkan supaya try naturally di rumah dengan bersama setiap 3 hari dan monitor OPK. Again pasrah...

However, Due to kesibukan both of us especially Husband kami tak dapat nak ber BD seperti yang dirancang. Husband selalu sangat stay up late and tahu dia sangat keletihan. Apa-apa pon harus dahulukan his study. Kami sempat ber BD dalam seminggu sekali macam tu je.. Pasrah lagi...

OPK pon tak menunjukkan perkembangan yang menggembirakan. Hari-hari buat test OPK tapi tak pernah sekali pon dapat positive..huhuh..memang kecewa takut tak ovulate. Pasrah sekali lagi.


Masa appoinment terakhir dengan Dr, Dr pesan untuk cek UPT on 16 April and inform them the result. This time saya macam tak eager sangat nak buat UPT test..Kalau sebelum ni, pantang lewat sikit AF, dah gatal-gatal nak cek. Stok UPT pon dah tak banyak, malas nak restock. Walaupon cycle kali ni seems sangat hopeless, Tapi since dah berjanji dengan Dr untuk cek UPT maka buat jugak la sebab nak kena inform mereka..

Early morning 16hb April tu ambil UPT dan buat test guna first urine. As usual, walaupon tak expecting sebab macam sangat hopeless, masih lagi berharap (typical TTCian :D). It was around 4am at that time..mata blur-blur tapi nampak jugak macam ada double line tapi sangat faint. Entah kenapa automatically my mind terus cakap negative la (a bit sedih)..terus letak tepi that UPT. Dalam perjalanan to the masjid for subuh, husband bertanya sangat banyak soalan, tapi I was a bit moody. Tak ada mood nak jawab..hehe. Husband kept reminding me untuk call LPPKN untuk mintak clomid lagi buat kali terakhir (since dia assume the result was negative, kalau postive mesti dah terjerit-jerit dah bini dia ni..hehe). Ala-ala macam dah penat konon..my typical perangai lepas nampak negative result, takes a lil bit time untukk back on track.

Balik from masjid, tak tahu jugak kenapa I kept thinking about the UPT. cuba ingat-ingat sebelum-sebelum ni pernah tak dapat faint line. rasanya macam tak pernah. selalu single line je. lagi satu line memang tak ada langsng. Tapi line tu macam sangat faint, kalau positif mesti dia terangkan. Memang lots of things going around my mind at that time. Maka apa lagi tanya pakcik google la untuk jawapan. Godek-godek blog TTCian yang dapat faint line. mostly cakap even its a faint, it is still a line. Berdebar-debar terus. jantung berdegub kencang. Betul ke ni? MasyaAllah, masih ada harapan ni... tapi still lagi ragu-ragu..masih lagi plan nak ambil clomid sebab that day was khamis risau takut terperiod that day, atau beberapa hari lepas tu. We are going to KL jadi kalau period minggu depan tak dapat la nak ambil ubat. Tu yang plan nak ambil siap-siap.

Pagi-pagi terus call the nurse incharge for fertility di LPPKN Jb and inform her yang saya dapat faint line pastu cakap nak ambil clomid. Nurse tak bagi ambil clomid sebab dia cakap may be positive tu and ask me to cek UPT again minggu depan. Pasrah je la..kalau turns out to be negative tak dapat la nak ambil ubat..huhuh...tapi berharap terus berharap.

Being saya yang curious dan risau, tak sempat nak tunggu minggu depan, esoknye terus cek..hmmm..masih faint line tapi macam lebih terang. dah berbunga-bunga riang sikit sebab ada terbaca if betul positif line akan makin terang.The next day pon cek lagi...Still faint line. Risau dah jugak ni. Betul ke pregnant sebab macam tak ada apa-apa tanda pon. Ada la sikit-sikit ala-ala macam nak period, tapi sangat mild. So, we decided untuk beli Clear Blue. I have always wanted to try using Clear Blue kalau dah ada tanda-tanda positif..hehe..suka tengok dia keluar Pregnant. Memang boleh buat a TTCian like me berbunga-bunga riang and nak tengok UPT tu sampai sudah..Tapi kalau kelaur not pregnant boleh luluh hati..hehe

Kami decided untuk tunggu beberapa hari selepas last cek UPT untuk cek Clear Blue, I was still in KL at that time. Husband ad conference di sana and we are staying in a hotel. Selalu bercuti on short budget so duduk ala-ala backpackers je tapi kali merasa hotel mewah and proper la sikit ala-ala honeymoon kan. Hoping that Clear Blue yang dibeli akan give a good news boost up the honeymoon mood..hehe.. So pagi-pagi went to the toilet to do UPT test. Clear Blue ni ambil masa lebih lama untuk keluar resultnya..Memang saat yang mendebarkan. Tunggu punya tunggu...


Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar. Its a BFP.. Speechless...

Walaupon dah 4 UPT digunakan, tapi saya tak rasa apa-apa tanda buatkan saya masih risau. Dah call LPPKN untuk inform mereka about the BFP tapi mereka minta datang untuk scan dalam 2-3 minggu lagi. Macam lama lagi, jadi back in JB kami decided untuk ke klinik berhampiran untuk dapat pengesahan Dr. So Dr scan dan alhamdulillah my little cinonet is there.Masih terlalu kecil, but he/she is there.alhamdulillah. Lega rasanya.

Betulla kan..No matter how kita fikir macam hopeless dan impossible, Kalau Allah Kata Jadi Maka Jadilah Ia.. Subhanallah..Tiada daya upaya kita tanpa izin dan kuasa Allah.Moga rezeki yang Allah beri ni akan makes me much closer to Allah

Theres no words except thank you Allah...It was and unexpected BFP. Semuanya dengan kuasa Allah

Please do pray for me and the baby. Walaupon dah disahkan tapi I never stop being worried. Moga my little cinonet membesar in my tumy dengan sehat dan sempurna, insyaAllah.

To all TTCian out there, please be strong and keep fighting. Never give up. InsyaAllah the time will come. Doa saya sentiasa bersama semua TTCian. Perjalanan as a TTCian ia a very tough yet meaningful one . I may have to go through it again, and at that time I do hope that Iwill keep being strong , insyaAllah


Till then, insyaAllah

May Allah Bless~

2 comments:

  1. Alhamdulillah syukur..i'm happy for you...
    Jangan lupa next story ya...nak tengok baby cenonet tuuu😘😘😘😘😘

    ReplyDelete
  2. Pnat baca sbb becampur english melayu.. pape pn cobgrat ye..

    ReplyDelete